úterý 21. října 2008

OpenOffice.org 3.0

Vyšla nová verze kancelářského balíku OpenOffice.org 3.0. Stáhnout si jí můžete přímo z českého portálu věnovaného OpenOffice.org. Pro instalaci do Windows můžete použít přímý odkaz. Na tomto serveru najdete také pěkný návod pro instalaci samotného kancelářského balíku a současně i návod pro instalaci českých slovníků pro kontrolu pravopisu, dělení slov a tezaurus.

V této verzi došlo ke změně při instalaci doplňujících slovníků. Instalují se nyní zvlášť jako rozšíření. Pro instalaci si stáhněte české slovníky (popřípadě slovenské slovníky) a soubor uložte třeba na plochu. Pak spusťte program OpenOffice.org a do jeho okna přetáhněte soubor dict-cs-2.0.oxt, který jste si předtím uložili. Potvrďte zahájení instalace a licenční ujednání rozšiřujícího balíku. Po ukončení instalace musíte program OpenOffice.org ukončit včetně jeho rychlého spouštění. Po opětovném spuštění programu bude již funkční česká jazyková kontrola.

Při výskytu problémů s instalací samotného kancelářského balíku nebo slovníků pro kontrolu pravopisu jako rozšíření je možné hledat pomoc v diskuzi pod článkem odkazovaným již výše, případně na fóru. Různé zdroje pro stažení včetně torrentu najdete na stránkách wiki.

úterý 7. října 2008

Google Chrome - nepublikovaná nastavení

Prohlížeč Google Chrome nabízí pouze základní nastavení, která ve většině případů dostačují. Občas by se ale hodila zapnout či vypnout nějaká funkce nebo vlastnost prohlížeče, která v dialogu pro nastavení chybí. Google Chrome obsahuje mnoho přepínačů, které jdou použít při spuštění z příkazové řádky a o kterých se dosud nikde moc nepsalo. Dají se najít ve zdrojových textech prohlížeče base_switches.cc a chrome_switches.cc. Jako příklad uvedu pár možností:

-disable-javascript
Vypne JavaScript. Prohlížeč nebude interpretovat žádný kód jazyka JavaScript a začne zobrazovat obsah značek noscript.
-disable-java
Vypne spouštění veškerých pluginů
-start-maximized
Spustí prohlížeč s oknem maximalizovaným na celou obrazovku. Pokud tento parametr nepoužijeme, má okno prohlížeče stejné rozměry, jaké mělo, když byl prohlížeč naposledy ukončen.

Další možnosti lze snadno vyčíst ze zdrojových textů na něž byly uvedeny odkazy výše.