úterý 25. srpna 2009

Aktualizace Fedora 11 a WiFi s chipsetem Broadcom

V článku Fedora 11 - zprovoznění WiFi na netbooku HP mini 2140 jsem popisoval jak na WiFi připojení po instalaci linuxové distribuce Fedora 11. Jestliže provádíte pravidelné aktualizace této distribuce, můžete se dostat do situace, kdy po aktualizaci přestane WiFi připojení fungovat. Taková situace nastane, dojde-li k aktualizaci linuxového jádra (kernelu) a od vydání nového jádra neuplynula dostatečně dlouhá doba k tomu, aby byl ve zdrojích balíčků RPM fusion vytvořen odpovídající balíček kmod-wl k tomuto novému jádru. Někdy je potřeba i několik dnů ke sjednocení verzí linuxového jádra a balíčku kmod-wl.

Přestane-li po aktualizaci WiFi připojení fungovat, není potřeba zoufat. Na počítači je k dispozici minulá verze jádra s odpovídající verzí balíčku kmod-wl. Stačí tedy při startu počítače vybrat k zavedení tuto starší verzi linuxového jádra. Po aktualizaci balíčku kmod-wl k příslušné nové verzi jádra je pak možné při startu počítače vybrat už toto nové jádro a WiFi připojení bude zase funkční.

Hlídáte-li si aktualizace distribuce Fedora sami, je možné aktualizaci jádra pozdržet do té doby, než bude ve zdrojích balíčků RPM fusion k tomuto novému jádru k dispozici i odpovídající verze balíčku kmod-wl. Existence příslušné verze balíčku kmod-wl se dá ověřit na adrese http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/updates/11/i386/repoview/index.html.